“Apelul Uniunii Europene pentru intensificarea masurilor privind importurile de produse siderurgice din China nu va rezolva problemele cu care se confrunta industria otelului la nivel mondial. Intreaga industrie siderurgica la nivel mondial trece prin momente grele din cauza redresarii economice slabe si a cererii scazute … Motivul real pentru dificultatea cu care se confrunta siderurgia UE este scaderea competitivitatii.”  a declarat luni (21 martie) Ministerul Comertului din China.

Comisia Europeana a anuntat pe 16 martie planurile sale pentru a accelera procesele de protectie comerciala impotriva importurilor ieftine din China, si a cerut statelor membre UE sa puna capat masurilor care ar putea bloca taxele mai mari la produsele de dumping si subventionate.

muncitori industria siderurgica

Producatorii chinezi de otel au fost in imposibilitatea de a creste vanzarile de peste hotare, care au atins un record de 112 milioane de tone in 2015, din cauza anchetelor privind produsele siderurgice din China si scaderea cererii de la cumparatorii externi. Exporturile de otel au scazut cu 1,3 la suta la 17.85 milioane de tone, in primele doua luni ale acestui an, arata datele vamale.

In luna februarie, autoritatile de reglementare din UE au deschis trei anchete antidumping pentru produsele siderurgice din China si au impus noi taxe la import, in urma cererii de interventie manifestata de industria siderurgica a UE.

Oficialii chinezi au declarat pe 20 martie ca economia prezinta semne de ameliorare, in timp ce iesirile de capital din tara au fost moderate.

sursa: h-metal.ro