Calirea reprezinta tratamentul termic realizat prin incalzirea otelului deasupra punctului critic urmat de racirea brusca. Acest procedeu se realizeaza cu scopul de a obtine proprietatile fizico – chimice dorite: duritate mare sau rezistenta la abraziune. Pentru ca, de obicei, prin calire se doreste obtinerea unei structuri martensitice, racirea este efectuata cu viteza mai mare decat viteza critica de calire a respectivului otel. In vederea obtinerii acestei structuri sunt calite oteluri carbon si oteluri aliate in care carbonul depaseste 0,15 – 0,20 %.
Apa, uleiul (mineral, sintetic sau vegetal) si aerul sunt mediile de calire cel mai des utilizate si acest mediu este ales in functie de compozitia otelului. Trebuie precizat ca anumite oteluri nu permit calirea in orice mediu, exista riscul sa nu obtinem duritatea dorita pentru ca fie se racesc prea repede, fie nu se racesc destul de repede.
Exista doua cerinte principale pe care trebuie sa le indeplineasca mediile de calire:
- Sa ajute patrunderea calirii cat mai adanc in interiorul piesei, daca este posibil pe intreaga sectiune a acesteia.
- In timpul procedeului de calire sa nu apara tensiuni interne care sa duca la deformarea sau fisurarea produsului.
Continutul de carbon influenteaza temperatura de calire. Intervalul de timp in care piesa de otel este supusa la temperatura de calire este necesar sa fie suficient de mare, pentru a favoriza completa dizolvare a carbonului in austenita.
O structura de calire optima este influentata atat de procedeele aplicate, mediile de incalzire si racire, cat si de durata, viteza, temperatura incalzirii si viteza de racire.
Duritatea cea mai mare dupa calire o capata otelul cu cel mai mare continut de carbon.
Operatiunea de calirea este in cele mai frecvente cazuri una intermediara. Este recomandat inainte de calire supunerea unui tratament de normalizare. Deoarece otelul calit devine casant, este necesara aplicarea tratamentului de revenire, in caz contrar avem o piesa din otel dura, dar in acelasi timp foarte fragila.
sursa: h-metal.ro