China, care produce jumatate din otel la nivel mondial, a exportat un record de 112 milioane de tone anul trecut, echivalentul productiei de otel din America de Nord. Acest fapt a nemultumit partenerii comerciali care sustin ca aceasta practica o politica de dumping pe pietele mondiale.

Potrivit Reuters  oficialii Uniunii Europene au cerut Chinei sa ia masuri pentru a reduce capacitatea excedentara a industriei sale siderurgice si a avertizat ca aceasta va deschide trei noi anchete antidumping in aceasta luna legate de importurile de otel provenite din China.

Comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstrom a scris o scrisoare ministrului chinez al Comertului, Gao Hucheng, spunand ca saluta planurile chineze de a reduce productia de otel, dar adaugand ca ar avea nevoie sa fie traduse in actiuni concrete.

ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume a declarat: “2015 a fost un an foarte dificil pentru industria otelului si cea miniera. Desi cererea de pe pietele noastre de baza a ramas puternica, preturile s-au deteriorat semnificativ pe parcursul anului, ca urmare a excesului de capacitate din China.”

otel8_400

sursa: h-metal.ro