Viitorul industriei siderurgice din Marea Britanie este pus la indoiala dupa votul Brexit-ului, cu temeri ca Tata Steel ar putea sa-si lichideze fabricile sale britanice.

Decizia de a iesi din UE ar putea bloca comertul in cadrul Uniunii pentru industria siderurgica, fapt pentru care operatiunile Tata Steel din Marea Britanie, in jurul uzinei din Port Talbot, ar putea fi mai putin atractive.

Un vot istoric pentru Brexit pune in pericol speranta de a salva cele 11.000 de locuri de munca din sectorul siderurgic, inc

lusiv 3.000 de la furnalul Port Talbot, deoarece Tata Steel isi reconsidera viitorul in Marea Britanie.

Compania indiana si-a pus activele sale din Marea Britanie spre vanzare, in luna martie, si a vandut deja o fabrica din Scunthorpe, cu toate ca au fost zvonuri in ultimele saptamani cum ca sefii Tata Steel ar putea accepta sprijin guvernamental pentru a ramane in UK.

industriasiderurgica_400

O sursa apropiata celor 11.000 de otelari vizati a descris rezultatul referendumului drept un “dezastru”, care pune in primejdie gasirea unui nou proprietar pentru companie.

Un alt zvon care circula aduce alte vesti proaste pentru industria siderurgica britanica. Acestea indica ca Tata ar putea semna un acord cu producatorul german de otel ThyssenKrupp pentru a fuziona operatiunile de otel in toata Europa. Se crede ca acest lucru ar duce la inchiderea fabricii din Port Talbot, deoarece este mai putin eficienta decat alte fabrici ale companiei fuzionate.

Un purtator de cuvant al Tata a declarat: “Vom respecta intotdeauna deciziile electoratului din Marea Britanie. Oricare ar fi cadrul politic, ne-am angajat sa dezvoltam cele mai bune perspective posibile pentru operatiunile noastre din Marea Britanie. ”

Caderea lirei sterline cauzata de referendum ar putea, totusi, ajuta industriea otelului din U.K, deoarece face exporturile de otel din Marea Britanie mai ieftine, iar Marea Britanie o tara mai putin atractiva pentru China.

sursa: h-metal.ro