Ce este de facut cu navele maritime dezafectate? Ar trebui dezasamblate si vandute la fier vechi? Administratia locala din Insulele Cayman pare sa fi gasit solutia optima de gestionare a epavelor prin convertirea acestora in recifuri artificiale.
Ca urmare a unei aemenea abordari, batranul vas de razboi USS Kittiwake, greu de 2.077 de tone si ancorat in Marea Caraibelor in apropierea tarmurilor insulare, va fi curand scufundat, imediat ce va trece din proprietatea Asociatiei Maritime SUA in cea a guvernului american.
Lung de 76 metri, Kittiwake a ramas ancorat timp de multi ani in randurile “flotei fantoma” a vaselor dezafectate din Fort Eustis, Virginia. Construita in 1945, nava a intreprins numeroase voiaje dinspre coasta estica a SUA, prin Marea Caraibelor si cea Mediterana, pentru sustinerea unor submarine si desfasurarea misiunilor de salvare a fortelor navale americane.
Odata ce va fi submersat , vasul ar trebui sa atraga bancuri numeroase de pesti in interiorul cabinelor si holurilor dezertate, asemenea distrugatorului rusesc scufundat in 1996 de aceleasi Insule Cayman, decorat acum abundent cu bureti si corali, ce reprezinta o minunata atractie pentru scafandri.
Scufundarea intentionata a vaselor poate parea ciudata, dar nu este o idee de factura recenta. In Florida, spre exemplu, exista urme ale unor epave scufundate, intre Key Largo si Key West, dintre care unele au fost “inecate” accidental iar altele in mod cert voit. Rezultatul este o structura despre care se crede ca gazduieste aproximativ 55 de varietati de corali si aproape 500 de specii de pesti.
sursa: descopera.ro