În metalurgie, oțelul inoxidabil (sau inox) este acel aliaj al oțelului care conține cel puțin 11% crom în procente de masă. Acest tip de oțel este rezistent la coroziune. Inoxul este un oțel cu un conținut scăzut de carbon în compoziție, care conține crom în proporție de 10 % din greutate. Acest adaos de crom îi conferă oțelului proprietățile sale unice de inoxidabilitate și rezistență la coroziune. Prezența cromului permite formarea unei pelicule dure, invizibile de oxid de crom pe suprafață oțelului, capabilă de a se autoreface în caz de alterare mecanică sau chimică.

Categorii principale

Principalele tipuri de oțel inoxidabil sunt următoarele:

  • Oțelurile feritice sunt magnetice și cu un conținut scăzut de carbon și conțin cromul ca element principal, în general în proporție de 13% și 17%.
  • Otelurile martensitice sunt magnetice și au un conținut tipic de 12% crom și un conținut mediu de carbon.
  • Otelurile austenice sunt non-magnetice și pe lângă crom, în concentrații tipice de 18%, conțin nichel care crește rezistența la coroziune. Acestea sunt cele mai utilizate tipuri de oțeluri inoxidabile.

Obiectele realizate din inox își păstrează aspectul indiferent de gradul de uzură. După câteva zeci de ani își pierde din strălucire, dar cu o investiție minoră își poate recăpăta chiar și atunci strălucirea din prima zi.

Utilizarea inoxului este foarte răspândită mai ales în categoria materialelor tehnice, dar este folosit pe o gama largă și pentru fabricarea articolelor de menaj. Pe lângă aceste domenii, ocupă loc important și în industria auto. Avantajele produselor din inox: • Grad mare de rezistență la coroziune; • Durabilitate mai mare de 50% decât oțeluri medii; • Durabilitate: rezistență la căldură/ îngheț; • Ușor de întreținut; • Aspect plăcut; • Reciclabil.

Inoxul nu este rezistent numai la umiditate și cei mai mulți acizi, ci se caracterizează și prin duritate, rezistență mare la căldură și frig și proprietățile igienice. Pe suprafață netedă și fără pori murdăria și grăsimile pot fi spălate foarte ușor. Zgârieturile și crăpăturile pe capace își pierd după scurt timp contururile dure și se adaptează suprafeței. Ca la orice marfă, prețul la inox variază în funcție de diferiți factori legați de cerere și oferta. Oțelul inox este realizat în toată lumea și este o marfă globală care este importată sau exportată în multe țări. O cerere foarte mare dintr-o țară poate modifică curbă cererii din altă țară. Dacă studiați prețul la piese din oțel inox, că de exemplu bari sau țevi pentru construcții, veți vedea că prețurile rar rămân aceleași de la o luna la altă.