Otelul este utilizat pe scara larga in intreaga lume pentru construirea de poduri, de la cele foarte mari la unele  foarte mici. Acesta este un material versatil, care ofera solutii eficiente si durabile. Otelul a fost mult timp recunoscut ca optiunea economica pentru o serie de poduri. Podurile construite din otel joaca un rol esential in infrastructura unei tari.

Podurile moderne din otel beneficiaza de cele mai recente progrese in fabricatia automatizata, iar tehnicile de constructie sunt in masura sa ofere solutii economice pentru cerintele de siguranta, constructie rapida, estetica, minima intretinere si flexibilitate in utilizarea viitoare.

Otelul, de asemenea, este apreciat in cadru masurilor de sustenbilitate si ofera o gama larga de beneficii care abordeaza:

prioritatile economice

- utilizarea eficienta a resurselorpod

- durabilitate

- adaptabilitate

prioritatile de mediu

- reciclarea si reutilizarea

- consum minim de CO2 si energie

- pierderi minime

- constructii usoare

 prioritati sociale

- comunitati durabile

- sanatate si siguranta

- impact minim

- poduri placute estetic

Otelul structural este un material de inalta calitate, care este disponibil la nivel mondial in clase certificate, sub forma unor produse de diferite forme si marimi. Garantarea calitatii trebuie sa ofere incredere clientilor si inginerilor care utilizeaza otelul in realizarea de poduri.

Este disponibil in doua forme de produse:

-  ”produse plate” (tabla din otel si platbenzi)

- “produse lungi” (profile otel, cornier, teava patrata si teava rectangulara).

Pentru utilizarea structurala in realizarea de poduri aceste produse sunt taiate la dimensiunile necesare si sudate intre ele. In structura, materialul este supus fortelor de tractiune si compresie.

Alegera unui grad adecvat de otel pentru constructia unui pod necesita o evaluare corecta a standardelor produselor si o intelegerea mai multor aspecte, printre care:

-  proprietatile materialului

-  cerintele de proiectare

- disponibilitatea si costul otelului

- specificatiile produsului.

Otelul S355 este predominant folosit in podurile autostrada, deoarece ofera un echilibru optim intre rigiditate si rezistenta. Iar otelul S275 este adesea folosit pe poduri de cale ferata, unde design-ul necesita mai degraba rigiditate, decat rezistenta.

Alte proprietati mecanice de importanta deosebita pentru proiectantii de poduri includ ductilitatea, tenacitate, sudabilitatea si rezistenta la coroziune.

sursa: h-metal.ro