fiervechi Povestea fierului vechi românesc care pleacă din ţară începe în anii de după 1990, pe când oţelăriile şi-au redus extrem de mult activitatea, iar pe de altă parte au început privatizările. Multe dintre acestea exact din acest motiv s-au făcut: ca să se taie tot ce este din metal şi să se vândă. Însă ţări care şi-au dezvoltat constant industriile de prelucrare a fierului : Germania şi Turcia sunt cele mai bune exemple , au observant că este mai ieftin să cumpere materiale reciclabile decât să investească în minerit, apoi în prelucrarea minereului, pentru a obţine fierul. Astfel, a apărut afacerea cu fier vechi, iar în piaţă s-au format holdinguri care astăzi fac bani grei din exportul de deşeuri feroase sau neferoase.

    Interesant este faptul că tranzacţiile cu fier vechi au crescut mai mult pe perioada crizei, faţă de anii de creştere economică. În perioada 2005-2007, exporturile anuale ale deşeurilor feroase operate prin Portul Constanţa – principala poartă de export a fierului vechi - erau cuprinse între 1,1 şi 1,4 milioane de tone pe an, iar în 2010 acestea au ajuns la 1,8 milioane de tone, potrivit Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” Constanţa. Ne referim strict la fier vechi, nu şi la deşeuri din aluminiu sau cupru.

    Cel mai mare nivel al exporturilor a fost atins în anul 2009, când prin Constanţa au trecut aproape două milioane de tone de fier vechi, aproape dublu faţă de anul 2005. Dar Portul Constanţa nu este singura cale de export. Prin Brăila se exportă anual între 150.000 şi 180.000 de tone de fier vechi. Astfel, exportul anual în anii de criză este de două milioane de tone de fier vechi sau chiar mai mult. Dacă este să facem o comparaţie cu exportul de grâu al României, în 2011 ţara noastră a vândut în afara graniţelor aproape două milioane de tone. Şi vorbim despre un an agricol foarte bun, deci de o cantitate mare exportată. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, estima la sfârşitul anului trecut că în 2012 s-au exportat în jur de 1,2-1,3 milioane de tone de grâu. Mult mai puţin decât fier vechi.

    Tranzitul din perioada de criză este aproape de cel înregistrat în anii ’90, când mai multe combinate au intrat în lichidare sau au fost privatizate doar pentru a fi dezmembrate. De-a lungul ultimilor 22 de ani, România a exportat peste 30 de milioane de tone de deşeuri metalice, în valoare de peste 10 miliarde de euro. Este drept că în anii ’90 fierul vechi era mult mai ieftin – se exporta chiar şi cu 70 de dolari tona.

    Iar dacă vorbim despre valoarea fierului vechi exportat, aceasta este oricum mai mare decât a grâului. Fierul vechi se vinde la nivel global cu circa 375 de euro pe tonă, în timp ce grâul, cu aproximativ 260 de euro tona. Să mai spunem că exporturile totale ale României sunt în valoare de circa 45 miliarde de euro în 2012, conform estimărilor Institutului Naţional de Statistică.