În fiecare an, Asociația patronală OPP REMAT organizează câte două întâlniri ale membrilor săi, întâlniri în care se discută de regulă noutățile legislative și fiscale apărute în ultimul timp. În noiembrie 2015, la Rin Grand Hotel din București, s-a desfășurat ultima ședință a organizației din acest an, unde pentru prima oară discuțiile s-au axat mai mult pe oportunități de afaceri decât pe legislație.

La evenimentul organizat de OPP REMAT au participat în acest an un număr record de membri, 131 de reprezentanți ai industriei de reciclare din România. Ultima perioadă a fost una nu prea bună pentru cei care se ocupă de valorificarea și de reciclarea deșeurilor. Prețurile deșeurilor au scăzut semnificativ, cantitățile au scăzut și ele, iar măsurile luate de către autorități împotriva organizațiilor de preluare de responsabilități le-au adus și le vor aduce pierderi apreciabile celor care lucrează cinstit pe piața deșeurilor de ambalaje.

În deschiderea ședinței, președintele organizației OPP REMAT, Mihai Sofian a făcut o prezentare a situației internaționale a industriei de reciclare.

„La ședința din acest an a BIR (Biroul Internaţional de Reciclare) s-au pus în discuție o serie de probleme comune privitoare la furturile de metal, controalele ilegale, depozitele ilegale, nerespectarea disciplinei tehnologice, situaţia vehiculelor scoase din uz.

O mare problemă apărută în Germania, dar care se extinde la nivelul turor țărilor UE, este cea referitoare la deșeurile care conțin mai mult de 0,03% plumb, care s-ar putea să fie considerate ca fiind deșeuri periculoase. Este una dintre cele mai mari probleme, fiindcă dacă Uniunea Europeană va lua această hotărâre, atunci majoritatea deşeurilor devin periculoase, iar acest lucru înseamnă că toţi vom fi nevoiți să obţinem autorizaţii speciale, pentru maşini, pentru transport, iar toate aceste lucruri ne vor complica activitatea.

scrap_iron1_400

O altă problemă discutată a fost aceea a scandalului Volkswagen, firmă care lucrează în prezent la o capacitate de 40% și afectează atât economia din Germania, cât și toate ţările care colaborează cu VW, inclusiv România, țară unde se fac foarte multe subansamble pentru grupul Wolkswagen, cabluri, jante, tapițerii. Această situaţie nu face decât să adâncească şi mai mult criza din România.

Părerea mea este că ne aflăm într-o situaţie nu prea bună, iar viitorul nostru va fi probabil importul până când ne vom retehnologiza ca ţară. Ne aflăm într-o perioadă destul de proastă şi nu ştiu dacă cineva a mai reuşit să investească ceva în ultimul timp. Și la nivelul UE activitatea de reciclare reprezintă o problemă reală, dar noi pe plan național avem și probleme specifice.

O mare problemă este cea legată de gropile de gunoi, unde trebuie introdusă o taxă. În plus la noi trebuie să se stabilească foarte clar până unde merge salubritatea şi până unde merge reciclarea, deoarece sunt două activităţi care trebuie separate şi delimitate foarte clar“.

„Încercați să susţineţi campaniile de educaţie la nivelul şcolilor“

Pentru a supraviețui acestei perioade de criză prin care trece industria de reciclare, fiecare colector, valorificator sau reciclator trebuie să-și diversifice activitatea. Iar una dintre aceste activități poate fi colectarea de deșeuri electrice și electronice (DEEE).

Andrei Orban, preşedintele Asociaţiei Environ, le-a prezentat participanţilor o serie de prevederi legislative şi oportunități de afaceri în zona acestor tipuri de deşeuri.

„Aş dori în primul rând să trag un semnal de alarmă referitor la legislaţie aşa cum este transpusă la ora actuală în România. În domeniul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice există o procedură de infringement deschisă.

Sunt unele iniţiative de modificare a Legii nr. 211 care transpune directiva, modificări rămase undeva prin Parlament. Iar veştile nu sunt bune nici pentru noi ca organizaţii de transfer de responsabilitate şi nici pentru partenerii noştri. Sunt multe probleme pe mediu, dar una dintre cele mai mari, iar aceasta este sesizată inclusiv la nivel de autorităţi locale care sunt considerate parte a mecanismului, este lipsa Planului Naţional de Gestiune a Deşeurilor (PNGD) care trebuia să fie adoptat la sfârşitul anului 2014.

O altă problemă este legată de Legea nr. 99/2014 care modifică Legea salubrităţii nr. 101/2006, unde legislativul a exclus din domeniul de aplicare a Legii nr. 99 obligativitatea de a colecta deşeurile de echipamente electrice şi electronice şi deşeurile de baterii şi acumulatori.

România are o problemă structurală, nu are puncte de colectare, nu are infrastructură de colectare municipală prin care cetăţenii să scape organizat de deşeurile reciclabile. Mesajul meu către dumneavoastră este să încercaţi să faceți parteneriate cu autorităţile locale.

Autorităţile locale au obligaţia ca cel puțin o dată pe trimestru să organizeze campanii de colectare a acestor tipuri de deşeuri electrice și electronice, în care intră televizoare, frigidere, mașini de spălat etc. Ştiu că toate aceste lucruri nu sunt neapărat nişte noutăţi, dar tot acest mix poate fi, cu sprijinul nostru şi al organizaţiilor similare concurente, noi posibilităţi de business, astfel încât să compensaţi tot ceea ce înseamnă pierderi în domeniul feroaselor şi neferoaselor. Vă sfătuiesc să susţineţi campaniile de educaţie la nivelul şcolilor, fiindcă la nivelul instituţiilor de învăţământ există o altă abordare privind aceste probleme de mediu decât există din păcate la nivelul autorităţilor locale“.

Singura creștere a producției de oțel a fost în Rusia

Membrii organizației OPP REMAT și-au axat aproape întreaga activitate pe colectarea și valorificarea deșeurilor metalice, a fierului, cuprului, aluminiului și a aliajelor acestora. În prezent însă prețul metalelor a scăzut foarte mult. S-ar putea spune că prețul nu mai poate scădea mai mult de atât, însă reprezentantul unuia dintre cele mai mari grupuri siderurgice din România, Eduard Chimac, directorul comercial al fostului grup Metchell, în prezent Metal Concept East Europe, spune că scăderea prețului va continua la fier.

„Din anul 2007 când aveam în România o producție de oțel de 420.000 de tone am ajuns în momentul de față la 275.000 de tone. În anul 2015 este prognozată o scădere a producției de oțel în Franța cu 3,6%, în Italia cu 9,6%. Rusia crește cu 5,2%, și este singura țară din lume în care crește semnificativ producția de oțel, Ucraina scade cu 21,8%, iar Uniunea Europeană înregistrează o creștere de numai 0,3%. La nivel mondial se estimează o creștere totală de 2,2%, iar asta datorită creșterii producției din Rusia în special.

Previziunile pentru anul 2016 nu sunt atât de negre cum am putea crede. La nivel european PIB-ul este în creștere, consumul este în creștere, Uniunea Europeană în ansamblu prognozează o mică creștere economică. Șomajul este în scădere, în rest toți indicatorii sunt în creștere, inclusiv ce ne interesează pe noi, producția industrială. Sunt date Eurostat, sunt date publice. Referitor la producția de oțel la nivel mondial, dacă ne uităm la datele pe 2014 și la estimările pe primul semestru din 2015 vom vedea că acest an va fi unul mult mai bun.

Prețurile la fier au scăzut dramatic în ultimul timp, fiindcă a scăzut foarte mult prețul pe tona de minereu de fier, pe cea de cocs și pe barilul de petrol. Practic acestea toate, pe care le numim șarjă, sunt mai ieftine decât fierul vechi. Asta vinde acum China, iar așa, la ora actuală, China omoară industria din celelalte state fiindcă importul de țaglă din China este mai convenabil decât achiziționarea fierului vechi din țară. Și asta e situația nu numai la noi, ci în toată Europa. Dacă nu se vor introduce măsuri de protecție la nivel de state, de limitare a produselor chinezești pe piața europeană, industria siderurgică va dispărea din Europa. Prețul fierului vechi va coborî în continuare după părerea mea.

De fapt nu e singurul produs care scade. În România s-a scumpit doar energia, în rest toate materialele s-au ieftinit, toate au ajuns la nivele istorice“.

La hârtie cererea e mult mai mare decât oferta

Una dintre cele mai bune afaceri la ora actuală este colectarea hârtiei, a cartonului, a maculaturii în general. La aceste produse prețul de achiziție a crescut foarte mult în ultimul timp. Reprezentanții fabricilor de hârtie Vrancart și Ecopaper, Silviu Arimia și Adrian Bădălică i-au îndemnat pe colectori să-și extindă activitatea în acest domeniu aflat în plină dezvoltare.

La hârtie sau la carton sortarea este esențială pentru a obține un preț bun, fiindcă în amestec celor două le scade foarte mult prețul.

În România se colectează într-un an aproximativ 360.000 de tone de carton. Pe lângă cele două companii Vrancart și Ecopaper s-a mai deschis la Drobeta Turnu Severin încă un combinat care poate primi 1.000 de tone de hârtie-carton pe lună, ceea ce face din România o țară care poate procesa 375.000 de tone de hârtie-carton anual. Dacă mai adăugăm la această sumă 65.000-70.000 de tone care se duc la export, ajungem la 450.000 de tone de hârtie pe an, ceea ce e mult față de anii anteriori.

Nevoile de maculatură în România sunt mai mari de la an la an și ele vor crește. În anul 2014 consumul pe primele 10 luni era de 258.000 de tone, iar în anul 2015 consumul în primele 10 luni este de 298.000 de tone ceea ce înseamnă o creștere cu 15%. Nevoile combinatelor vor crește până la sfârșitul anului viitor cu 50% . În momentul actual prețurile la carton sunt mult mai mari decât la fier și asta numai datorită cererii care este mai mare decât oferta. Numai Ecopaper Zărnești a făcut o investiție de 70 de milioane de euro și își va crește capacitatea de procesare la 20.000 de tone de maculatură lunar.

În cadrul acestei întâlniri a fost organizată pentru prima dată o expoziţie unde membrii OPP REMAT au avut posibilitatea să îşi prezinte activitatea în cadrul unor standuri promoționale. În primăvara anului viitor va avea loc următoarea întâlnire a organizației, întâlnire la care organizatorii speră ca numărul celor prezenți să se tripleze.

 

   sursa: ecologic.rec.ro