Dacă nu aveţi bani suficienţi să cumpăraţi un automobil nou prin Programul Rabla, dar vreţi totuşi să radiaţi maşina veche, nu câştigaţi aproape nimic. Preţul fierului vechi este diminat de trei ori faţă de orice altă componentă din fier care este valorificată la Remat.

Dacă oamenii vor să ducă maşina la Remat doar pentru a o radia din circulaţie primesc numai 25 de bani/kilogram. Asta, în vreme ce fierul vechi costă 70 bani/kilogramul.

Dar acestea sunt normele cu radierea, preţul pe kilogram e mai ieftin, însă proprietarul primeşte toate actele de care are nevoie pentru a o radia din circulaţie şi a o scoate din evidenţele Serviciului de Taxe şi Impozite, spune şeful Remat, Gheorghe Cîrje. Dacă ar veni cu ea tăiată, pe bucăţi, ar primi într-adevăr 70 bani/kilogram, dar cei de la

remat1_400

Un autoturism Dacia tăiat cu biax-ul costă la Remat în jur de 500 lei. O Dacie cântăreşte aproximativ 900 de kilograme, dar fără plastric, textile şi sticlă are în jur de 700 de kilograme. Atât primeşte proprietarul maşinii, dacă merge la Remat doar cu fierul şi tabla ei. Dacă o duce pe roţi sau remorcată (dar întreagă) primeşte şi mai puţin, în jur de 175 de lei. Asta, pentru că preţul fierului este calculat diferit, de trei ori mai ieftin decât în primul caz, însă este singura variantă în care proprietarul primeşte actele necesare pentru radiere.

Daciile sunt printre cele mai uşoare maşini, dar şi mai puţin rentabile decât ele sunt Trabanturile, care conţin mai mult plastic decât fier. Din categoria celor mai grele autoturisme fac parte Mercedesurile.

 

sursa: bunaziuafagaras.info