Achiziţionarea de fier vechi cu plata cash nu va mai fi permisă prin lege. Cel ce vinde va trebui să prezinte un cont bancar care va fi
alimentat de cumpărător. Centrele de colectare fier vechi nu vor mai putea plăti cu bani lichizi la achiziţionarea mărfii, singurul transfer legal de fonduri fiind prin intermediul unui cont bancar pus la dispoziţia cumpărătorului, potrivit unui proiect de Ordonanţă al Guvernului. Folosirea oricărui alt sistem de plată în afară de viramentul bancar va fi contravenţie şi va fi sancţionată cu amendă de la 30.000 la 50.000 de lei.

   În acelaşi timp, administratorul fiecărui centru de colectare va trebui să reţină toate datele de identificare de pe buletin, altfel firma devine din nou contravenientă şi este pasibilă de o amendă între 10.000 şi 30.000 de lei. Potrivit textului de lege,centrelor de colectare le este interzisă cumpărarea de la persoane fizice a deşeurilor feroase şi neferoase din domeniul energetic, inclusiv petrol şi gaze, telecomunicaţii, apă şi canalizare şi oricare alt domeniu de utilitate publică. Deşeurile feroase şi neferoase care fac obiectul contravenţiilor cuprinse în textul ordonanţei sînt confiscate şi vor fi valorificate în beneficiul statului. În nota de fundamentare a proiectului de lege se precizează că noile prevederi din domeniul comerţului cu fier vechi sînt necesare întrucît România se confruntă cu o „situaţie excepţională” în domeniul furturilor din reţele de telecomunicaţii, energetice, de apă sau canalizare.