In primul rand, se cuvine sa stiti ca standardele pe care trebuie sa le indeplineasca otelul beton sunt cuprinse in STAS 438/1-89, STAS 438/2-90 si SR 438/4-98.

     Conform acestora, exista urmatoarele tipuri de otel.

     La armaturi de rezistenta si constructive se foloseste otel beton rotund neted OB37.

     Pentru armaturi de rezistenta sau constructive, armaturi de rezistenta numai sub forma de plase sau carcase sudate se foloseste, conform STAS 438/2- 91, sarma trasa neteda pentru beton armat.

    Armaturile rezistente, la elemente de beton armat, presupun folosirea otelului beton cu profil periodic, PC52 (STAS 438/1- 89).fier_beton

    In cazul otelurilor din import este obligatorie existenta certificatului de calitate emis de importator sau de cel care asigura desfacerea. In certificatul de calitate va fi mentionat tipul cirespunzator de otel din STAS 438/89, echivalarea fiind facuta prin considerarea tuturor parametrilor de calitate. Orice dubiu asupra acestei echivalari obliga executantul sa faca o analiza de laborator a otelului in cauza, iar folosirea lui va fi facuta doar cu acordul scris al consultantului.

     NE 012- 99 prevede operatia de control a fiecarei cantitati si sortiment de otel ce va fi folosit pe santier. Aceasta consta in verificarea certificatului de calitate sau garantie, verificarea dimensiunilor sectiunii, examinarea aspectului si verificarea prin indoire la rece. Doar in cazul in care una dintre aceste operatiuni da rezultate problematice, se va trece la verificarea caracteristicilor mecanice prin incercare la tractiune si, daca este cazul, la sudabilitate.

 

   sursa: casamea.ro